Home/Nieuws/

januari 2020

Kosten Vaarbewijs examen 2020

Tarieven Vaarbewijs examen

In de foto zie je de kosten die nu gelden voor het jaar 2020 voor het doen van een Vaarbewijs examen. Het examen Vaarbewijs 1 bestaat uit 40 theorievragen. Vaarbewijs 2 bestaat uit 25 theorievragen. Je hoeft geen praktijkexamen te doen.

Verschil Vaarbewijs 1 en 2

Even een korte uitleg:

Met Vaarbewijs 1 mag je varen op rivieren, kanalen en kleine meren in Nederland en in europa.

Met Vaarbewijs 2 mag je op rivieren, kanalen en kleine meren varen. En je mag varen op de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer.

Conclusie: Ongeveer 95% van de mensen heeft genoeg aan Vaarbewijs 1.  Je mag namelijk in heel Nederland maar ook in Europa varen op rivieren, kanalen en kleine meren. Vaarbewijs 1 is dus gewoon een prima en volwaardig Vaarbewijs.

Maar ben je van plan om te gaan varen op de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer.Daar heb je dus Vaarbewijs 2 voor nodig.

Let op: In sommige landen word je verplicht een extra certificaat te kopen maar dat is een formaliteit en snel geregeld. Uiteraard moet je het certificaat wel even aftikken. Gelukkig valt het mee de prijzen variëren van € 9.50,- tot € 45.00,-

Heb je toevallig nog vragen over het Vaarbewijs 1 en/of de regeling in het buitenland. Stuur dan een email naar info@sneljevaarbewijs.net we helpen je graag verder.