Vaarbewijs 1 en 2

Vaarbewijs 1 en 2 zijn online cursussen van Snel Je Vaarbewijs. De ideale manier om je goed voor te bereiden op het landelijk examen Vaarbewijs. De handige software waarmee je de cursus doet kan je op je computer, smartphone of tablet gebruiken. Snel Je Vaarbewijs beschikt over de meest recente lesstof op basis van de huidige vaarregels anno 2020. Lees maar over het vaarbewijs.

Vaarbewijs 1 en 2

Vaarbewijs 1 heb je nodig voor een waterscooter of een boot die harder gaat dan 20 km en schepen die langer zijn dan 15 meter. Met Vaarbewijs 1 mag je varen op alle kanalen, rivieren en kleine meren, maar niet op het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, de Waddenzee, Westerschelde, Oosterschelde, Eems en de Dollard.

In de cursus Vaarbewijs 1 worden o.a. de volgende zaken behandeld:

  • Veiligheid
  • Manoeuvreren
  • Vaarwegmarkering
  • Voorrangsregels
  • Meteorologie
  • Lichten en geluidsseinen

Vaarbewijs 2 is eveneens nodig voor een waterscooter of boot die harder gaat dan 20 km en schepen die langer zijn dan 15 meter. Het verschil met Vaarbewijs 2 is waar je mag varen: op alle binnenwateren, inclusief het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer, de Waddenzee, de Westerschelde, de Oosterschelde, de Eems en de Dollard.

In de cursus Vaarbewijs 2 worden de volgende zaken behandeld:

  • De wettelijke bepalingen voor zover deze van belang zijn voor de veiligheid van de vaart op ruime vaarwateren
  • Navigatie

Vaarbewijs 1 en 2

De inhoud van deze online cursussen zijn afgestemd op de examenpraktijk van de laatste jaren. De hoeveelheid lees- en leerwerk is beperkt tot de examenstof en de focus ligt op het oefenen van officiële examens. Zo ben je goed voorbereid op het landelijk examen Vaarbewijs.

Wil je graag weten wat voor vaarbewijs examen er straks voor je neus ligt?

(Betreft een vaarbewijs 1 en 2 examen uit 2019)

Vaarbewijs 1 en 2

Het CBR wordt vanaf 01-01-2020 verantwoordelijk voor het landelijk Vaarbewijs 1 en 2 examen, er zijn 20 locaties waar je examen kunt doen.

Tarief KVB1 examen € 42,00.

Tarief KVB2 examen € 50,00.

Met Vaarbewijs 1 mag je varen op rivieren, kanalen en kleine meren in Nederland en europa.

Met Vaarbewijs 2 mag je varen op rivieren, kanalen en kleine meren in Nederland en europa.

Verschil: Met Vaarbewijs 2 mag je varen op de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer. Met Vaarbewijs 1 mag dat niet.

Vaarbewijs 1 en 2 of het Marifoon examen.

Vaarbewijs 1 examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 meerkeuzevragen.

Vaarbewijs 2 examen duurt 60 minuten en bestaat uit 25 meerkeuzevragen.

Een vaarbewijs in Nederland is levenslang geldig.