Jouw vaarbewijs behalen
In Nederland is een vaarbewijs of certificaat om zelfstandig te mogen varen op grotere vaartuigen vereist. In de meeste gevallen kan het vaarbewijs online worden behaald, gevolgd door een bootlicentietest die ook online wordt afgerond. De cursussen Vaarbewijs zijn niet zo uitgebreid als die voor een autorijbewijs, zo is meestal geen praktijkopleiding op het water nodig.
Veel gestelde vragen over het vaarbewijs halen
Heb je een vaarbewijs nodig om een boot te besturen? Elke staat reguleert de vereisten voor het veerbewijs en -cursussen. Sommige landen vereisen dat alle watersporters een licentie of certificaat hebben, terwijl andere staten leeftijdsgrenzen hebben voor het verlenen van licenties.
Hoeveel kost een vaarbewijs? Bij Snel je Vaarbewijs kun je jouw vaarbewijs al halen vanaf €70,-. Andere aanbieders de cursus en het examen aan voor een hogere vergoeding. De staat kan registratiekosten vragen en kosten brengen voor het afronden van het examen bij het CBR..
Een vaarbewijs is levenslang geldig. Als je nu een vaarbewijs haalt, heb je er een leven lang plezier van!
Binnenvaartvergunning en vaarbewijs
Als je vaart op Nederlandse binnenwateren, moet je beschikken over een vaarbewijs als jouw boot meer dan 15 meter lang of een motorboot met snelheden van meer dan 20 km / uur is. Er zijn vier soorten vaarbewijzen, afhankelijk van factoren zoals de lengte en functie van uw schip:
- Kleine licentie (klein vaarbewijs)
- Voorwaardelijke grote vergunning (beperkt groot vaarbewijs)
- Grote licentie (groot vaarbewijs)
- Groot plezierbewijs
Afhankelijk van het type vergunning moet je voldoen aan een aantal voorwaarden met betrekking tot gezondheids- en bestaande certificaten. Daarnaast zijn er nog aanvullende eisen.
Navigatievergunning
Om op een aantal specifieke wateren te varen heb je een vaarbewijs nodig. Voor het gebied waar het water zich bevindt, kun je bij de gemeente of het waterschap een vaarbewijs aanvragen. Vaarvergunningen zijn meestal vereist voor waterwegen die in blauw en lichtgeel zijn aangegeven op de waterkaarten van de ANWB.
Vaarbewijs voor drijvend bouwmaterieel
Voor drijvend bouwmaterieel, voor de bouw gebruikte schepen en grote pleziervaartuigen (meer dan 20 meter) gelden dezelfde regels als binnenvaartschepen. Dit betekent dat schippers van deze schepen ook over de juiste vaarvergunning moeten beschikken. Zorg dus dat je het juiste vaarbewijs haalt.
Nederlands Klein Vaarbewijs
Alle vaartuigen van meer dan 15 meter of die snelheden van meer dan 20 Km per uur kunnen halen, moeten worden bestuurd door een houder van ten minste een Klein Vaarbewijs, ook wel Vaarbewijs 1 genoemd. Er zijn vier soorten bootvergunningen, waarmee de houder door rivieren, kanalen en meren mag navigeren op een klein schip en alle binnenwateren en het open water mag navigeren.
Wanneer heb je een Klein Vaarbewijs nodig?
Er is geen vaarbewijs nodig om een boot met een lengte van minder dan 15 meter of een snelheid van minder dan 20 km per uur te mogen varen. Voor zeilen op de Noordzee is geen vaarbewijs nodig, zolang de reis niet commercieel is.
Vaarbewijs 1 halen
De Commissie Watersport Opleidingen (CWO) regelt in samenwerking met de ANWB zeildiploma’s en vaarbewijzen in Nederland. Een CWO-certificaat behaald aan een CWO-zeilschool wordt internationaal erkend. Examens voor het Klein Vaarbewijs wordt afgelegd bij het CBR. Scholen zoals Snel je Vaarbewijs kunnen jou de navigatieregels leren via online cursussen en oefeningen. Vervolgens leg je een examen om de licentie te verkrijgen. Het is absoluut noodzakelijk om een vergunning te hebben die past bij het vaartuig, de Nederlandse waterpolitie kan aan boord van een vaartuig gaan en de vergunning vragen.
Voor meer informatie over het vaarbewijs voor kleine vaartuigen, inclusief online inschrijving voor het afleggen van het examen, zie de website van Snel je Vaarbewijs. Jouw Vaarbewijs 1 haal je makkelijk en snel met een online cursus!
Cursus vaarbewijs in Nederland
Ook al heb je geen vaarbewijs nodig om op de Nederlandse wateren met boot van een lengte van minder dan 15 meter te varen, toch is het zeker aan te raden om te leren varen. Ook als je een boot gaat huren, zullen veel bedrijven jou vragen welke ervaring je hebt en welke cursussen Vaarbewijs je hebt gevolgd. We lichten hier de mogelijkheden voor Vaarbewijs cursussen in Nederland toe.
Waar kun je een cursus Vaarbewijs doen?
Snel je Vaarbewijs in Nederland verzorgt cursussen en certificeringen voor het halen van een vaarbewijs. Dit bedrijf biedt online cursussen, zodat jij eenvoudig en snel jouw vaartbewijs kan halen. Bij deze cursus ontvang je uitleg, oefenvragen, oefenexamens en een online leeromgeving. Het is dus een eenvoudige manier om een cursus Vaarbewijs te halen. Na afronding van deze cursus doe je een examen bij het CBR. Hierna ben je direct gecertificeerd om op de Nederlandse wateren te mogen varen!