Vaarbewijs

Het Vaarbewijs en al de regels die er bij horen in Nederland. Wanneer heb je een Vaarbewijs nodig? en voor welke wateren ben je verplicht er 1 te hebben?

Wanneer verplicht

Steeds meer mensen in Nederland willen graag hun vaarbewijs examen doen. Als je boot sneller gaat dan 20 kilometer per uur of langer is dan 15 meter ben je verplicht een Vaarbewijs te hebben.

Regels en uitleg

De regel hierboven is het uitgangspunt. Dan krijg je stap 2. Waar ga je varen? Op alles binnenwateren in Nederland heb je voldoende aan Vaarbewijs 1.

Wil je ook op zee gaan varen? Of op grote wateren zoals het IJsselmeer dan moet je ook Vaarbewijs 2 examen doen.

Het vaarbewijs-pasje is levenslang geldig als je het examen met een voldoende hebt afgerond. Er zal geen herkeuring meer plaatsvinden en een praktijkexamen is niet aanwezig. Dus een goede investering als je varen leuk vindt.

Buiten Europa is je pasje ook geldig alleen je moet wel rekening houden met het volgende. In veel Europese landen gelden er extra regels en is je Nederlandse pasje niet voldoende. Je hebt een extra certificaat nodig om te kunnen varen. Dit verschilt per land in Europa. Op de website van Vamex kun je zien in welk land je welk extra certificaat nodig hebt.

Er zijn wel een aantal valkuilen tijden het examen om te varen in een boot. De vragen zijn lastig en moeilijk. De theorie is verouderd en onduidelijk. Vamex die het examen afneemt is vooral erg lui dat maakt het enerzijds niet makkelijk omdat de theorie en de examenvragen compleet achterhaalt zijn. Anderzijds heeft dit ook een voordeel.

Vamex gebruikt ongeveer 1000 verschillende vragen tijdens het examen. Er worden dus geen vragen toegevoegd of aangepast. Wij hebben alle examenvragen en een speciaal examenprogramma ontwikkeld met deze 1000 vragen.

Wil je is oefenen met een officieel vaarbewijs examen uit 2019?

Via deze link kan je een gratis oefenen met een examen

Via deze link kan je onze software aanbieding bekijken

Vaarbewijs