Home/Vaarbewijs halen steeds lastiger

Vaarbewijs halen steeds lastiger

Redactie Vaarkrant

AMSTERDAM – Bron telegraaf.In 2012 is in Nederland 27.000 keer geprobeerd een Vaarbewijsexamen te halen, maar de kans dat dit lukt wordt steeds kleiner. Het slagingspercentage daalde namelijk van ongeveer 70% naar zo’n 60%.

Vamex, dat het vaarbewijsexamen organiseert, vermoedt dat dit komt doordat meer op inzicht en toepassing wordt getoetst en minder op feitelijke kennis.

Hoogopgeleide mannen

Uit een enquête blijkt dat het examen doen voor het Klein Vaarbewijs vooral een “mannen aangelegenheid” is en in het bijzonder iets voor de wat hoger opgeleide Nederlander. Meer dan de helft van de kandidaten doet “vrijwillig” examen en vaart dus niet op een vaarbewijsplichtig schip. Vooral jongeren doen examen omdat zij op speedboot of jetski willen gaan varen. Het percentage geslaagden is onder jongeren gemiddeld wat lager.

Verbeteringen

Sommige zaken rond het vaarbewijs zijn afgelopen jaar verbeterd. Sinds 2012 kun je op vijf locaties op gelijke wijze een beeldschermexamen doen en tegenwoordig is het mogelijk om tot een week voor het examen, de examendatum gratis te verplaatsen. Ook mogen kandidaten als ze zijn gezakt voor Vaarbewijs I, nu toch het examen voor vaarbewijs II afleggen.

Lastiger

Maar er zijn ook zaken die het halen van het felbegeerde papiertje nog lastiger maken. Vanaf 1 september 2013 zal het examen Klein Vaarbewijs niet meer uit 30, maar uit 40 vragen bestaan en kandidaten moeten nog steeds 70% goed hebben om te slagen. Ook worden in de loop van het jaar nieuwe onderwerpen op het examen geïntroduceerd.

Alleen theorie

Het blijft opvallend dat nog in het examen altijd geen praktische toetsing van de vaarkwaliteiten van de deelnemers plaats vindt. Weliswaar wordt meer op kennis en inzicht dan op feitelijke kennis getest, de koppeling tussen theorie en praktijk maakt geen onderdeel uit van het examen.

In deze opzet wordt in het vaarbewijs examen meer gekeken naar het vermogen om theoretische kennis naar een theoretische situatie te vertalen dan naar het gegeven of iemand daadwerkelijk in staat is om een boot veilig te besturen. En dat lijkt ons toch het belangrijkste doel van een vaarbewijsexamen.

About the Author:

Test onze software

TEST SOFTWARE

Onze voordelen

SNELSTE VAN NEDERLAND!

IPHONE EN IPAD COMPATIBLE

VAARBEWIJS SPECIALIST

SNELLER IS NIET MOGELIJK

 Wel zo veilig inclusief aankoopbescherming U kunt ook als gast betalen zonder account