Nee, de inhoud van de theorie-examens blijft hetzelfde.

Nee, er komt geen praktijkexamen. Het examen blijft exact hetzelfde.

Nu is het zo dat VAMEX maar 5 locaties heeft waar je het examen kan afleggen. Bij het CBR kun je examen doen op 20 locaties. Je kunt nu dichter bij huis een vaarbewijs-examen doen.

Tot en met 14 december 2019 heb je de mogelijkheid om je vaarbewijs examen te doen via VAMEX.

Vanaf 1 januari 2020 doe je examen bij het CBR.

Tarieven Vaarbewijs examen

In de foto zie je de kosten die nu gelden voor het jaar 2020 voor het doen van een Vaarbewijs examen. Het examen Vaarbewijs 1 bestaat uit 40 theorievragen. Vaarbewijs 2 bestaat uit 25 theorievragen. Je hoeft geen praktijkexamen te doen.

Even een korte uitleg:

Met Vaarbewijs 1 mag je varen op rivieren, kanalen en kleine meren in Nederland en in europa.

Met Vaarbewijs 2 mag je op rivieren, kanalen en kleine meren varen. En je mag varen op de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer.

Conclusie: Ongeveer 95% van de mensen heeft genoeg aan Vaarbewijs 1.  Je mag namelijk in heel Nederland maar ook in Europa varen op rivieren, kanalen en kleine meren. Vaarbewijs 1 is dus gewoon een prima en volwaardig Vaarbewijs.

Maar ben je van plan om te gaan varen op de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer.Daar heb je dus Vaarbewijs 2 voor nodig.

  • Let op: In sommige landen word je verplicht een extra certificaat te kopen maar dat is een formaliteit en snel geregeld. Uiteraard moet je het certificaat wel even aftikken. Gelukkig valt het mee de prijzen variëren van € 9.50,- tot € 45.00,-

Heb je toevallig nog vragen over het Vaarbewijs 1 en/of de regeling in het buitenland. Stuur dan een email naar info@sneljevaarbewijs.net we helpen je graag verder.

Ja, van Vaarbewijs 1 en 2 tot het Marifoon examen. Snel Je Vaarbewijs is specialist op het gebied van het Vaarbewijs.

Bekijk aanbod
Contact

Een vaarbewijs in Nederland is levenslang geldig.

Voor de mensen die al een vaarbewijs hebben, verandert er niks. Het vaarbewijs is levenslang geldig.

Het zou wel kunnen voorkomen dat een persoon met een vaarbewijs door een medische aandoening opnieuw de Gezondheidsverklaring moet invullen. Mogelijk heeft de aandoening gevolgen voor het vaarbewijs. Maar dit is nu ook al het geval. Wij van Snel Je vaarbewijs verwachten hier niks van hoor. Je hoeft je geen zorgen te maken.